torsdag 31 oktober 2013

Nu närmar det sig...

För snart ett år sedan gjorde jag mitt första besök på Könsidentitetsteamet i Lund. Deras egenhändigt påhittade regler säger att det ska gå ett år från start tills patienten får remiss för operation. Det är också först efter ett år som den rent formella diagnosen sätts. Det är en sifferkombination och jag tror det kallas Könsdysfori men jag är inte helt säker.

Om två veckor har det gått ett år. Jag har en tid hos läkarna på Teamet den 14 november. Jag kan knappt fatta att det verkligen gått ett helt år. Då kändes det som en evighet, när jag var där första gången den 14 november 2012.

Första operationen heter Mastektomi. Det är en bröstreduceringsoperation. Det kan bli två eller eventuellt tre operationer totalt innan bröstpartiet är helt klart. Operationerna görs i Linköping och på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Efter att remissen är skickad kan det ta några månader innan jag får en kallelse. Då får jag först komma  på undersökning och bedömning. Det finns ett par olika sätt att utföra operationen på. Det mesta avgör läkaren utifrån förutsättningarna, som bröststorlek t ex.

När jag varit på undersökning och bedömning följer en lång väntan på operationstid. Just nu är den väntan upp till nio månader lång.

Från den dag läkarna satt "diagnos" förväntas man leva i sitt rätta kön fullt ut (i den mån det är möjligt) under minst ett års tid innan det går att ansöka hos Socialstyrelsen om att få göra den nedre operationen och att få nytt personnummer och därmed göra ett "juridiskt könsbyte". Märk väl att ingen transsexuell "byter kön". Det som byts är det "juridiska könet". Det rent fysiska heter könskorrigering.

Så, nog med föreläsning för i dag.

2 kommentarer:

  1. Om du ska göra den i linköping så få du säga till så kanske man få träffa dig!
    Har bara träffat på två transkillar som är några år yngre än mig men aldrig någon äldre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Vi får se vad läkarna säger nästa vecka, var de tänker skicka remissen. Jag vet inte vad det är som avgör om det blir Linköping eller Karolinska.

      Radera