måndag 8 september 2014

Hemma

Opererades på måndagen och åkte hem till vänner på tisdagen.

Vi kom hem i går eftermiddag. Känns skönt att vara hemma igen. Men jag får verkligen tänka mig för så jag inte överanstränger eller belastar.

Operationen gick bra. Jag mådde bra efteråt. Inte mycket ont och inget illamående alls. Nu tar jag två Citodon till natten. Det är lite svårt att sova. Hittar ingen sovställning som är både bekväm och som inte gör ont.

Jag hade det bra på avdelningen. Fick först ett rum med fyra sängar som var väldigt oroligt. En patient skrek och ropade konstant. Men jag behövde bara vara där en kort stund sedan blev jag flyttad till en sal med bara två sängar. För att göra en lång historia kort är jag numera facebookvän med den jag delade sal med. Hon åkte hem medan jag var på operation. Efter henne kom en äldre man men han blev utskriven en stund senare så jag var ensam på rummet andra natten.

Hemresedagen när jag frågade om jag kunde få frukost sa undersköterskan Robert att han skulle komma med den till mig så jag kunde gå och sätta mig och vänta. Jag satte mig i dagrummet. Efter en stund kom han med en bricka med juice, te, smörgåsar och banan. Det ska inte så hemskt mycket till för att man ska bli glad så där dagen efter en operation. Personalen på avdelningen var verkligen jättefina. Jag kände mig väldigt trygg och väl omhändertagen.

Läkaren kom och tittade på hur allt såg ut innan de drog dränagen. "Ingen svullnad" sa han. Skönt. Innan jag fick åka skulle dränagen dras ut. Det var inte kul kan jag säga. Det gjorde inte direkt ont men det var fruktansvärt obehagligt. Den ena slangen hade fastnat lite så det drog ordentligt inuti den delen av bröstkorgen. Ja ni kanske kan föreställa er känslan. Jag fick ligga kvar i sängen en stund efteråt. "Vi vill inte ha några svimningsfall" sa sjuksköterskan.

Träffade en annan transkille också som skulle göra sin andra operation. Samma metod som jag och den kräver åtminstone en korrigering. Han visade mig hur han såg ut så här drygt ett år efter den första operationen. Jättefin, ärren syntes knappt. Han var alldeles platt. Det var verkligen upplyftande att se. Somliga får problem med mycket svullnad och breda ärr medan andra läker fint. Det är väldigt individuellt. Jag har för säkerhets skull köpt både ärrplåster och silikonsalva. Ska börja använda det när såren är helt läkta.

Nu ska jag plocka bort alla plåsterkompresser. Tänkte blöta ner dem i duschen först så lossnar de kanske lättare. På såren sitter kirurgtejp och den tänker jag inte röra. Stygnen är självupplösande så de ska sitta tills de försvinner av sig själv. Jag har en tid för återbesök på plastikkirurgen senare i veckan. Sedan blir det till att ställa sig i den långa kön för operation nummer två. Hur pass liten eller omfattande den blir återstår att se.

2 kommentarer:

  1. Vad skönt att se att allt gick bra. Det verkar verkligen vara individuellt det här med operationsresultat och upplevelser, även omjag tror att det här med att dra dränet är hemskt oavsett vem man frågar. Jag missförstod nog om vilken sorts op du skulle göra men såren såg bra ut så här långt. Ska du åka tillbaka till karolinska för att ha återbesöket? Hur går det med kompressvästen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick tid för "omläggning" denna veckan men det finns bara dyra flygbiljetter så jag får vänta till nästa vecka.

      Västen som snarare är någon slags binda är hemsk. Den kliar något vansinnigt och kasar ner hela tiden. Så länge jag hade kompresser över hela bröstkorgen stannade den uppe men inte nu längre. Jag har satt kompresser över bröstvårtorna för att de där fastsydda små kuddarna inte ska fastna i västen. Gissar att det skulle göra allt ännu värre. Kompressionsbandaget ska jag ha dygnet runt i tre veckor och sedan bara på natten i två veckor till.

      Jag tror den operationsmetod jag valt är den "största" men den ska ge ett bra resultat sägs det.

      Jag träffade en annan transkille på KS som var där för en korrigering. Han har gjort samma operation som jag och han såg verkligen jättefin ut.

      Jag är redan så oerhört nöjd! Får hoppas läkningen går bra så jag kan fortsätta vara nöjd. Härlig känsla att lägga handen på en platt bringa. Det är så här det ska vara.

      Radera