onsdag 2 juli 2014

Transfobi

Transfobi är en serie negativa attityder och känslor riktade mot transpersoner eller deras kultur, deras könsidentiteter eller könsuttryck. Transfobi rättfärdigar och upprätthåller underordnandet av transpersoner i förhållande till cis-personer. 

Transfobi kan ta sig i uttryck i allt från fördomar, diskriminering och förakt till hat och våld. Känslorna kan vara baserade på irrationell rädsla, politisk övertygelse eller religiös tro.

Den med transfobi besläktade termen cis-sexism är det som händer när transfobin övergår i konkret handling. Cis-sexism innebär att nedvärdera och förtrycka transpersoner, exempelvis genom att inte ta transpersoners könsidentitet på allvar utan kalla någon som identifierar sig som man för ”hon.

Transfobi bygger på antagandet att heteronormativiteten, som bland annat innebär ett antagande att människor bara kan vara enbart män eller kvinnor, både socialt, biologiskt och identitetsmässigt, och att detta är beständigt över tid, är korrekt. Det vill säga, att alla människor är cis-personer och att transpersoner inte existerar. Oavsett om det är avsiktligt eller omedvetet innebär transfobi och cis-sexism allvarliga konsekvenser för de som träffas av fördomar och de negativa attityderna.

Många transpersoner upplever även homofobi från människor som förknippar transpersonens könsidentitet med homosexualitet. Inom media förekommer beskrivningar av transpersoner som förstärker negativa stereotyper om transpersoner.

Den internationella dagen mot homofobi och transfobi, IDAHOT, uppmärksammas varje år den 17 maj.

En cis-person är en person vars juridiska och biologiska kön, könsidentitet och könsuttryck är linjärt, hänger ihop och alltid har hängt ihop enligt normen. Exempelvis en person som föds med penis, ser sig själv som kille och har könet man registrerat som kön i folkbokföringen. Ordet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra. Cis är latin för ”på samma sida”.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar