lördag 2 november 2013

Öppna ditt hjärta

Jag mötte dotterns mentor i affären och vi pratade en stund.

Hon berättade för mig att föräldrarna till dotterns klasskamrater hört av sig till skolan och varit upprörda över att de inte informerats om mig på förhand.

Jag visste inte att jag hade upplysningsplikt till föräldrarna till 20 barn.

En förälder var upprörd för att de hade lyssnat på radioprogrammet i skolan. Mentorn hade hört programmet annonseras i radion på morgonen och radion hade sedan stått på medan barnen lekte. Några barn hade valt att lyssna. Jag sa till mentorn att jag inte visste att de skulle lyssna på det.

Det är svårt att göra alla nöjda. Somliga vill veta allt och andra vill inte veta något alls.

Jag tänkte att föräldrarna skulle tycka det var helt ointressant med info men nu i efterhand inser jag att det hade varit en bra idé att informera. Främst för att de skulle vara förberedda på barnens frågor.

Så nu vill jag att föräldrarna till dotterns klasskamrater berättar allt om sig själva för mig så jag är förberedd. Diagnoser, sjukdomar, funktionsnedsättningar, sexuell läggning, könsidentitet, hur kom barnen till världen, är ni skilda, gifta, sambos, särbos, vad äter ni till frukost?

4 kommentarer:

  1. Otroligt!
    Ja, det är väl vad man skulle kunna tänka sig av trångsynta människor. De som sätter normerna kräver ofta, gärna och ibland högljutt att de som bryter normerna förklarar och försvarar sig. Själva däremot anser de sig inte behöva göra något av detta, någonsin...

    SvaraRadera
  2. Vilka dumheter om att du skulle behöva informera på förhand. De ska de rent ut sagt skita i! Så otroligt tragiskt att det kommer sådana krav och förväntningar.

    Kan knappas vara svårare att förklara trans än andra saker för sina barn, som tex varför flygplan kan flyga, vad det är för skillnad på pojkar och flickor, varför sniglar smakar så gott och alla andra mer eller mindre komplicerade frågor.

    Jag tycker det låter jättetrevligt att de lyssnade på programmet i skolan. Betydligt mer tragiskt att föräldrar inte kan hålla sina fördomsfulla kommentarer för sig själv.

    SvaraRadera
  3. Åh tjena, herregud. Folk!!

    SvaraRadera
  4. Alltså... håller helt och fullt med tidigare kommentatorer i att föräldrarna har noll och nada rätt att kräva någon "information" av/om dig över huvud taget. Hur kan de ens komma på tanken att tro att de har rätt att veta en massa privata saker om en annan människa på det sättet?! Som om våra tankar, känslor och förehavanden vore allmängods bara för att vi är trans?! Alla cispersoner som anser sig ha rätt att få ta de av sådant som är privat bara för att personen är trans, borde vara beredd på att själv delge diverse detaljer om sin egna medicinering, eventuella operationer, hur de ser på sitt könsorgan, hur de ser på sin sexualitet etc etc.

    SvaraRadera